you're reading...
ECONOMIC, GENERAL, international, POLITIC

Gazul de şist: Posibila miză a scandalului politic din România!

Jurnaliştii francezi ai publicaţiei  Mediapart vorbesc despre una dintre posibilele mize ale scandalurilor politice care au loc în România în ultima perioadă: gazul de şist.

Tot jurnaliştii francezi amintesc faptul că, în prezent, ţara noastră pare a avea doi preşedinţi.

Site-ul francez Mediapart

Presa franceză subliniază că, în România, Curtea Constituţională este supusă la mari presiuni, din două direcţii: evident, la nivel naţional, dar şi la nivel european, din cauza luptei politice împotriva politicii de austeritate în Europa. Presiunea este şi la nivel global, „având în vedere că Bucureştiul este în prima linie a proiectului conductei de gaz Nabucco”, explică jurnaliştii site-ului francez Mediapart.

Gazul de şist, încă o miză

Oamenii de presă francezi atrag atenţia asupra unui alt element despre care nu s-a vorbit îndeajuns: gazul de şist. „Wikileaks a început să publice dosarele Stratfor în Februarie 2012. Printre documente se aflau câteva care dezvăluiau negocieri asupra exploatării de gaz de şist în România. Preşedintele suspendat Traian Băsescu a luat partea corporaţiei Chevron în ceea ce priveşte exploatarea gazului de şist. Între timp, din cauza protestelor, Chevron şi-a suspendat exploatarea depozitelor de gaz din România la începutul lunii aprilie. În mai 2012, Victor Ponta a devenit prim-ministru, iar guvernul Ponta a instituit un moratoriu privind gazele de şist până în decembrie 2012, după alegerile parlamentare”, explică jurnaliştii francezi ai Mediapart.

Se subliniază faptul că pe data de 17 august Victor Ponta a declarat că, cel mai probabil, România va extinde moratoriul privind exploatarea  gazelor de şist pentru încă doi ani, până în 2014. Mai clar, moratoriul împiedică extragerea gazelor de şist. Jurnaliştii mai spun că miza este uriaşă, nu doar pentru corporaţia Chevron. Exploatarea rezervelor de gaz din România ar putea convinge alte ţări din Uniunea Europeană să procedeze în acest fel, iar acest lucru ar putea însemna finalul perioadei de presiune exercitată de Gazprom. „Moratoriul privind gazul de şist, care are susţinerea necondiţionată a socialiştilor români, înseamnă mai degrabă suţinerea Gazpromului, şi nu construirea unei Europe socialiste”, adaugă jurnaliştii Mediapart.

Vara aceasta, România nu este unul din locurile unde vrei să fii

În continuare, jurnaliştii explică de ce, în teorie, exploatarea gazului prin procedeul de fracţionare hidraulică ar putea avea un aspect dăunător asupra mediului: tehnica respectivă a fost deja interzisă în Franţa sau Bulgaria, pentru că poate cauza microcutremure, în condiţiile în care România este o ţară cu risc seismic ridicat. Totuşi, oamenii de presă sugerează că, cel mai probabil, nu acesta este adevăratul motiv pentru care s-a impus respectivul moratoriu, ci mai degrabă a fost un ajutor oferit Gazpromului şi Rusiei.  „În România, nu e vorba doar de cutremure ale pământului, ci şi de cutremure politice şi cutremure financiare. Vara aceasta, în mod clar România nu este unul din locurile unde vrei să fii: diferite cutremure vor lovi Bucureştiul şi întreaga ţară”, au încheiat jurnaliştii de la Mediapart.

Anunțuri

Despre jurnaluldemaine.ro

Jurnalul de maine - Stiri - Informatii - Evenimente - | Romanian Online News Agreggator | - Stiri si noutati mai aproape de tine -

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Eveniment recomandat de JURNALUL DE MAINE

Click pentru inscrirea la eveniment. Locuri limitate!

Recomandari JURNALUL DE MAINE

jurnaluldemaine recomanda reportajele digi24 "Romania furata"

URMĂREŞTE-NE PE TWITTER

SALVATI-LE VIETILE!

De astăzi JURNALUL DE MAINE  va posta in permanență pe prima pagină  un simbol al strigătului de ajutor al tuturor sufletelor nevinovate, victime ale acestui război.
Anunțuri