you're reading...
POLITIC, social

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, apel către liderii comunității maghiare

Forumul Civic al Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș a adresat reprezentanților comunității maghiare un apel la normalizarea conviețuirii interetnice, apel susținut și de câteva zeci de români din țară participanți la manifestările organizate la Sfântu Gheorghe de Ziua Sfântului Apostol Andrei și Ziua Națională a României.

romania

În apelul public se menționează că menținerea imaginii conform căreia județele Covasna, Harghita și Mureș reprezintă „o zonă cu potențial conflictual” nu este benefică nici pentru români și nici pentru maghiari, aducând „grave prejudicii” dezvoltării economice și sociale a zonei, climatului de bună conviețuire interetnică și bunăstării localnicilor, scrie  Agerpres.

Susținătorii apelului solicită liderilor comunității maghiare să recunoască faptul că România asigură minorităților naționale condiții pentru prezervarea și afirmarea identității naționale, în conformitate cu prevederile Rezoluției de la Alba Iulia din 1918 și tratatele internaționale.

Potrivit acestora, Rezoluția de la Alba Iulia a fost „o declarație de principii” ale cărei prevederi se regăsesc în Tratatul internațional privind minoritățile din 9 decembrie 1919, în baza căruia a fost elaborată legislația națională privind drepturile și îndatoririle cetățenilor români indiferent de apartenența etnică.

Prin acest document se cere liderilor comunității maghiare, formatorilor și liderilor de opinie să nu mai promoveze „sentimentele de ură față de români”, să lase copiii maghiari să învețe limba română și să se apropie de istoria și de cultura română, să nu mai prezinte trunchiat istoria locală prin eludarea și minimalizarea istoriei și culturii românilor.

De asemenea, li se solicită să condamne public activitatea formațiunilor maghiare de extremă dreaptă, nu doar să se delimiteze „formal” de acestea.

sursa: stiripesurse

Anunțuri

Despre jurnaluldemaine.ro

Jurnalul de maine - Stiri - Informatii - Evenimente - | Romanian Online News Agreggator | - Stiri si noutati mai aproape de tine -

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Eveniment recomandat de JURNALUL DE MAINE

Click pentru inscrirea la eveniment. Locuri limitate!

Recomandari JURNALUL DE MAINE

jurnaluldemaine recomanda reportajele digi24 "Romania furata"

URMĂREŞTE-NE PE TWITTER

SALVATI-LE VIETILE!

De astăzi JURNALUL DE MAINE  va posta in permanență pe prima pagină  un simbol al strigătului de ajutor al tuturor sufletelor nevinovate, victime ale acestui război.
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: