you're reading...
ECONOMIC, GENERAL, international, POLITIC, social

Raspunsul OFICIAL al Presedintelui Iohannis adresat celor care cer AUTONOMIA Transilvaniei

Presedintele Klaus Iohannis a raspuns „clujenilor” care au inaintat o petitie privind autonomia Transilvaniei. In scrisoarea adresata presedintelui se solicita  o reorganizarea administrativa-economica astfel incat  capitalei regiunii Transilvania sa fie la Cluj, unde sa functioneze un Guvern regional “cu control politic si economic pe teritoriul Transilvaniei Autonoma”.

1

Initiatorul acestei petitii, un tanar student maghiar ( „intamplator” membru al Partidului Popular Maghiar din Transilvania ) de 24 de ani, din Cluj,  a  strang peste 14.000de semnaturi. Acestia au semnat in sustinerea  autonomiei Transilvaniei, motivati de  initiator prin argumente cum ar  fiind faptul ca  in anul 1918, cand s-a infaptuit Unirea, „ardelenii au asteptat ceva mai bun dupa monarhia austro-ungara, dar centralismul de la Budapesta era la fel ca cel de la Bucuresti”.

In petitia trimisa presedintelui Klaus Iohannis, citata de Monitorul de Cluj, sint invocate diverse motive de nemultumire cum  ar fi faptul ca “impozitele acumulate in Transilvania ajung in Moldova si Oltenia pe nedrept”. In petitie se mai precizeaza ca “istoria si traditia din Transilvania sunt complet diferite de fostul Regat. Regiunea noastra a fost intotdeauna partea Europei civilizate. Aici a fost declarata prima oara libertatea confesionala in 1568 la Dieta din Turda. Transilvania a participat la tratatele de pace de la Westphalia in 1648. Transilvania a avut domnitori care au pus mare accent pe cultura si toleranta. In secolele 17-19, Transilvania a avut o autonomie larga. La Unirea din Alba Iulia in 1918, Transilvania a fost regiunea cea mai dezvoltata din Romania Mare. Guvernele centrale ne-au degradat la colonie. Biserica Greco-Catolica, avand credinciosi numai din Transilvania, era eliminata, bunurile erau confiscate”.

Tanarul student clujean ( student al unei universitati bugetate de statul roman ) a mai subliniat in petitia trimisa Palatului Cotroceni si alte idei deja cunoscute din speech-urile liderilor maghiari cum ar fi : ” Transilvania este trezoreria ţării noastre fără autodeterminare. Ei au mai mare nevoie de noi, decât noi avem de ei. Regiunea noastră s-ar putea autosusţine. Avem păduri, ape minerale, un potenţial turistic foarte mare, oraşe medievale unice în România, sute de castele, cetăţi, o universitate care mulţumită multiculturalismului este în fruntea Universităţilor din ţară. Noi nu vrem nimic de la alţii, dar ce e al nostru nu lăsăm”

Raspunsul Administratiei Prezidentiale a venit printr-o adresa semnata  de consilierul Andrei Muraru, raspuns ce cu siguranta a dezamagit asteptarile „alunecoasei” minoritati maghiare, vesnic nemultumita si „oprimata”, care isi pusese sperante in noul presedinte al Romaniei.

Raspunsul Presedintiei  intareste statul de drept si confirma o verticalitate politica si impenetrabilitatea constitutiei:

“Stimate domnule Fancsali Erno, pe adresa Administratiei Prezidentiale a sosit scrisoarea dumneavoastra adresata domnului Klaus Werner Iohannis, presedintele Romaniei.
In urma analizei petitiei dumneavoastra, va aducem la cunostinta ca in baza art.80 alin. 1 din Constitutia Romaniei, ‘Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii’.

Va informam, de asemenea, ca art. 1 alin. 1 si 5 din Constitutia Romaniei precizeaza ca ‘Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil, iar respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie’. Potrivit art. 2 alin. 2 din Constitutia Romaniei, ‘niciun grup si nicio persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu’. Amintim si dispozitiile art. 4 alin. 2 din Constitutia Romaniei in care este stipulat faptul ca ‘Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosevire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala’”.

sursa: voceatransilvaniei

Anunțuri

Despre jurnaluldemaine.ro

Jurnalul de maine - Stiri - Informatii - Evenimente - | Romanian Online News Agreggator | - Stiri si noutati mai aproape de tine -

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Eveniment recomandat de JURNALUL DE MAINE

Click pentru inscrirea la eveniment. Locuri limitate!

Recomandari JURNALUL DE MAINE

jurnaluldemaine recomanda reportajele digi24 "Romania furata"

URMĂREŞTE-NE PE TWITTER

SALVATI-LE VIETILE!

De astăzi JURNALUL DE MAINE  va posta in permanență pe prima pagină  un simbol al strigătului de ajutor al tuturor sufletelor nevinovate, victime ale acestui război.
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: