you're reading...
Campania: “Produs romanesc", CULTURAL, social

“Produsul romanesc al saptamanii”: Pita de Pecica – de pe vremea dacilor

Săptămâna 01 -06 aprilie este dedicată: Pitei de Pecica – Cea mai bună pâine românească pe vatră


Untitled
Cea mai bună pâine românească pe vatră se face cu făină din zonă şi  fără conservanţi. Calităţile sale o recomandă pentru statutul de aliment protejat de Bruxelles. Faima pitei rumenite în cuptoare de cărămidă s-a dus peste hotare. Ungurii şi nemţii vin la Pecica ( jud. Arad), atraşi de gustul deosebit al pâinii ce-şi păstrează zece zile prospeţimea.

„Oamenii din Pecica s-au pomenit din moşi-strămoşi cu pâinea împăturită sau cu pâinea rotundă pe masă, frământată după o reţetă numai de ei ştiută şi rumenită în cuptoare de cărămidă”

Pita de Pecica, făcută din grâul ce se recoltează doar din holdele din apropierea localităţii, a primit titul de produs tradiţional românesc, protejat în Uniunea Europeană (UE).

Secretul pitei, pe lângă cantităţile de apă, drojdie, sare şi făină bine drămuite, este şi cel al cuptoarelor din cărămidă făcută de ţigani, arse la foc de lemne, de ştiuleţi de porumb ori de resturi vegetale.

„Pâinea noastră este coaptă direct pe vatră, şi nu în cuptoare electrice. Durează câteva ore până ce se încinge cărămida şi, după ce se stinge focul, pita este aşezată direct pe vatra fierbinte şi lăsată să se rumenească”

Untitled2

„Vin oameni din satele din apropiere, sau chiar din străinătate, numai ca să cumpere pâine de la noi, iar cei care au rude în Ungaria sau în Germania nu pleacă niciodată în vizită fără pită împăturită.

Ceauşescu mânca numai pită de Pecica Renumita pită de Pecica ajungea zilnic, până în 1989, pe masa fostului dictator Nicolae Ceauşescu, care a fost impresionat de gustul său, şi o considera cea mai bună din România. Pâinea era transportată zilnic în Capitală cu un avion ce decola dimineaţa, în jurul orei 9.00, de pe aeroportul din Arad.

Urmariti si sprijiniti campania “Produsul romanesc al saptamanii”, si sprijiniti producatorii locali cumparand produse fabricate in Romania.

Asteptam mesajele voastre aici:  contact- JURNALUL DE MAINE

Reclame

Despre jurnaluldemaine.ro

Jurnalul de maine - Stiri - Informatii - Evenimente - | Romanian Online News Agreggator | - Stiri si noutati mai aproape de tine -

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Eveniment recomandat de JURNALUL DE MAINE

Click pentru inscrirea la eveniment. Locuri limitate!

Recomandari JURNALUL DE MAINE

jurnaluldemaine recomanda reportajele digi24 "Romania furata"

URMĂREŞTE-NE PE TWITTER

SALVATI-LE VIETILE!

De astăzi JURNALUL DE MAINE  va posta in permanență pe prima pagină  un simbol al strigătului de ajutor al tuturor sufletelor nevinovate, victime ale acestui război.
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: