you're reading...
bancar, ECONOMIC, GENERAL, international, POLITIC, social

Parlamentul Croației ia apărarea cetățenilor. Ce a aprobat acesta ignorând amenințările venite din partea băncilor

Parlamentul croat a aprobat, vineri, în unanimitate, un act normativ propus de Guvern, care permite conversia în euro a creditelor denominate în franci elvețieni, ignorând amenințările venite din partea băncilor, care au avertizat că vor contesta legea la Centrul Internațional de soluționare a litigiilor de investiții (ICSID), transmite Bloomberg.

6

Legea permite conversia în euro a unor credite în valoare de 3,4 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe cetățeni să facă față rambursării. Costurile conversiei vor fi suportate de bănci și, potrivit Guvernului, aceste costuri sunt estimate la 6 miliarde de kuna (901 milioane de dolari), în timp ce Banca Centrală susține că suma ar putea crește până la 8 miliarde de kuna.

Mai multe bănci străine au anunțat încă de săptămâna trecută că sunt pregătite să dea în judecată Croația la Centrul Internațional de Soluționare a Litigiilor de Investiții (ICSID) de pe lângă Banca Mondială, dacă Guvernul de la Zagreb continuă cu planul său de conversie a creditelor.

Ingrid Krenn-Ditz, purtător de cuvânt la Raiffeisen Bank International, a dezvăluit că băncile (printre care se numără și Erste Group Bank, UniCredit, OAO Sberbank și Hypo Group Alpe Adria) au trimis deja ‘o înștiințare preliminară’ autorităților de la Zagreb.

Băncile susțin că actul normativ încalcă atât legislația Uniunii Europene, cât și tratatele bilaterale de investiții semnate de Croația, și au cerut Guvernului de la Zagreb să deschidă un dialog în vederea găsirii unei soluții. Anterior, băncile au informat că o soluție sustenabilă din punct de vedere legal ar fi una voluntară și bazată pe criterii clar definite, precum și pe împărțirea costurilor.

Aproximativ 55.000 de croați au credite denominate în franci elvețieni în valoare de aproximativ 25 de miliarde de kuna (3,73 miliarde de dolari).

Majoritatea acestor credite a fost contractată în anii 2000, când multe persoane din Europa Centrală și de Est au fost atrase de dobânzile reduse la creditele în franci. Între timp, însă, aprecierea semnificativă a francului a dus la creșterea costurilor cu rambursarea creditelor în franci, iar guvernele din regiune au început să caute soluții la această problemă.

sursă: agerpres

Despre jurnaluldemaine.ro

Jurnalul de maine - Stiri - Informatii - Evenimente - | Romanian Online News Agreggator | - Stiri si noutati mai aproape de tine -

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Eveniment recomandat de JURNALUL DE MAINE

Click pentru inscrirea la eveniment. Locuri limitate!

Recomandari JURNALUL DE MAINE

jurnaluldemaine recomanda reportajele digi24 "Romania furata"

URMĂREŞTE-NE PE TWITTER

SALVATI-LE VIETILE!

De astăzi JURNALUL DE MAINE  va posta in permanență pe prima pagină  un simbol al strigătului de ajutor al tuturor sufletelor nevinovate, victime ale acestui război.
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: