you're reading...
GENERAL, sanatate, social

Cele mai nocive joburi din România

4

Bolile profesionale sunt în creştere, spun medicii de medicina muncii, citați de ADEVARULSpecialiștii menţionează că în decursul anilor s-a costatat că nu numai meseriile care implică efort fizic sau un mediu chimic îi aduc pe angajaţi la spital. Există şi unele “boli moderne” care fac victime în rândul angajaţilor.

Joburile ne îmbolnăvesc din cauza efortului fizic sau intelectual pe care îl depunem, din cauza mediului de multe ori periculos sau stresant. Doctorii spun că cele mai frecvente maladii întâlnite şi puse pe seama locului de muncă sunt cele ale spatelui, ale plămânilor, precum şi ale pielii. Expuşi sunt deopotrivă cei care lucrează în medii chimice sau în construcţii, cât şi cei care stau opt ore pe zi la birou, în faţa unui calculator.   

Doctorii specializaţi în medicina muncii de la Spitalul de Recuperare din Iaşi spun că bolile cel mai des întâlnite sunt cele legate de aparatul musculo-scheletic, discopatiile lombare, herniile de disc. Sunt întâlnite în special la cei care lucrează în construcţii pentru că fac efort fizic mare, ridică greutăţi, dar şi la cei care sunt şoferi de meserie şi stau ore în şir pe scaun la condus, precum şi la cei care fac muncă de birou.  

La fel de frecvente sunt şi bolile pulmonare, astmul bronşic şi bolile respiratorii. Cei mai vulnerabili la acest capitol sunt sudorii, cei care lucrează cu substanţe, în mină sau în fabrici, muncitorii din industria textilă care inhalează particule din bumbac, precum şi barmanii care stau ore în şir în fum de ţigară.

În ultima vreme, medicii au constatat şi o creştere a bolilor de piele.

“Sunt şi unele boli profesionale mai moderne, şi aici ne referim la bolile cutanate, dermatite. Sunt întâlnite în special la cei care lucrează cu substanţe intense, foarte puternice. Există şi boli ale urechii provocate tot la serviciu, ele înregistrându-se la cei care lucrează în medii zgomotoase“, spune Veronica Oprea, medic de medicina muncii la Spitalul de Recuperare din Iaşi.

Specialiştii consideră că de multe ori şi nevrozele sau depresiile pot fi încadrate tot în categoria bolilor profesionale şi pot fi puse pe seama stresului ocupaţional.  

‘’Faptul că de multe ori angajaţii nu au siguranţa locului de muncă, se tem că ar putea rămâne fără serviciu, poate li se pune în vedere că postul lor ar putea dispărea duce la dezvoltarea de nevroze şi depresii, iar acestea nu sunt puţine ca număr“, mai spune medicul Veronica Oprea.

De multe ori, în cazul bolilor profesionale nu este de ajuns un simplu tratament pentru vindecare. De cele mai multe ori se impune respectarea unei medicaţii pentru o perioadă îndelungată şi chiar pentru tot restul vieţii.

sursă: adevarul

Reclame

Despre jurnaluldemaine.ro

Jurnalul de maine - Stiri - Informatii - Evenimente - | Romanian Online News Agreggator | - Stiri si noutati mai aproape de tine -

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Eveniment recomandat de JURNALUL DE MAINE

Click pentru inscrirea la eveniment. Locuri limitate!

Recomandari JURNALUL DE MAINE

jurnaluldemaine recomanda reportajele digi24 "Romania furata"

URMĂREŞTE-NE PE TWITTER

SALVATI-LE VIETILE!

De astăzi JURNALUL DE MAINE  va posta in permanență pe prima pagină  un simbol al strigătului de ajutor al tuturor sufletelor nevinovate, victime ale acestui război.
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: