you're reading...
AUTO, ECONOMIC, GENERAL, IT / TEHNOLOGIE, JOBURI, social

România: Criză de ingineri auto și specialiști IT

România are nevoie urgentă de ingineri şi programatori care să susţină creşterea industriei auto şi cea a sectorului IT. Companiile din aceste două domenii au ajuns să liciteze pentru forţa de muncă bine instruită. Oferă salarii din ce în ce mai mari. Însă, uneori banii nu sunt de ajuns, iar angajaţii calificaţi aleg să plece peste hotare, de unde puţini se mai întorc, se arată într-un reportaj Digi24

2

Sectorul IT&C a ajuns să joace un rol mai important decât agricultura în creşterea economică. Iar în industria producătoare de componente auto aproape că nu este lună în care să nu fie anunţată o investiţie nouă. Cu cât cele două sectoare se extind mai tare în România, cu atât creşte deficitul de angajaţi calificaţi. Companiile care produc subansamble pentru maşini caută ingineri specializaţi pe industria auto.

Salariile mari sunt generate de diferenţa între posturile scoase la concurs şi forţa de muncă disponibilă. Companiile din industria auto şi din sectorul IT oferă pachete salariale atractive, atât ca să îşi menţină angajaţii pe care deja îi au, dar şi ca să recruteze oameni din firme rivale.

„Dacă pentru un contabil de nivel junior salariile cresc cu cu 5-6% într-un an, pentru un post de inginer foarte specific sau pentru un post de programator, procentele pot să depăşească 10-20%”, spune Oana Datki, specialist în resurse umane.

Un programator începător câştigă aproximativ 700 de euro pe lună. După doar trei ani ajunge la 1.000 de euro pe lună, iar după alţi trei ani salariul i se poate dubla. De pe băncile şcolilor din România ies anual 7.000 de absolvenţi de informatică. Însă necesarul de IT-işti este dublu. În plus, nu toţi absolvenţii sunt specializaţi pe limbajele de programare cerute de companiile producătoare de software.

La fel şi în cazul sectorului informatic – o diplomă de inginer nu garantează că absolventul are şi cunoştinţele necesare. Dar spre deosebire de companiile IT, cele din industria componentelor pentru automobile încearcă pe cât posibil să menţină salariile sub control. Salariul mediu al unui inginer auto este de aproximativ 600 de euro pe lună. Este peste salariul pe economie. Însă, în Germania, de exemplu, acelaşi inginer poate câştiga de cinci ori mai mult.

sursă: digi24

Reclame

Despre jurnaluldemaine.ro

Jurnalul de maine - Stiri - Informatii - Evenimente - | Romanian Online News Agreggator | - Stiri si noutati mai aproape de tine -

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Eveniment recomandat de JURNALUL DE MAINE

Click pentru inscrirea la eveniment. Locuri limitate!

Recomandari JURNALUL DE MAINE

jurnaluldemaine recomanda reportajele digi24 "Romania furata"

URMĂREŞTE-NE PE TWITTER

SALVATI-LE VIETILE!

De astăzi JURNALUL DE MAINE  va posta in permanență pe prima pagină  un simbol al strigătului de ajutor al tuturor sufletelor nevinovate, victime ale acestui război.
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: