you're reading...
bancar, ECONOMIC, GENERAL, HOTNEWS, international, POLITIC, social

HAOS in India! Milioane de oameni disperati iau bancile cu asalt

Indienii sunt panicati de schimbarea bancnotelor. Milioane de oameni au luat cu asalt bancile pentru a schimba banii vechi, dupa ce guvernul a decis inlocuirea bancnotelelor de 500 si 1.000 de rupii.

Furia populara a crescut masiv sambata in India din cauza ca bancile se zbat sa ofere oamenilor bani gheata dupa ce guvernul a anuntat ca a anulat bancnotele mari actuale, o mutare-soc destinata sa scoata la suprafata miliarde de dolari ascunsi de fisc, informeaza Reuters.

Sute de mii de oameni sunt pentru a treia zi consecutiv la coada la banci, incercand sa preschimbe bancnotele de 500 si 1000 de rupii care au fost anulate saptamana aceasta cu noile bancnote. Aceste doua  bancnote acopera peste 80% din banii aflati in circulatie, motiv din care milioane de oameni au ramas practic fara bani, iar economie si comertul sunt pe cale sa fie blocate.

„Peste tot este haos”, a acuzat ministrul-sef din Delfi, Arvin Kejriwal, principalul rival  al premierului Narendra Modi. El a spus ca decizia lui Modi a dat peste cap viata clasei muncitoare si a saracilor, in timp ce bogatii – carora le este adresata masura – au gasit portite pentru a ocoli noile reguli.

La randul sau Narendra Modi  afirma ca va continua razboiul impotriva coruptiei si evazionistilor chiar daca va trebui sa se cerceteze arhive vechi de zeci de ani.

„Daca sunt descoperiti bani nejustificati in timpul actualei masuri de curatire, conturile evazionistilor vor fi verificate de la independenta tarii din 1947 si pana acum. Voi angaja oameni pentru asta daca va fi nevoie”, a spus premierul intr-un discurs pentru comunitatea indiana din orasul japonez Kobe.

Aproape jumatate din cele 202.000 de bancomate ale tarii au fost inchise vineri iar cele care mai mergeau au ramas rapid fara noile bancnote din cauza numeroaselor solicitari.

Comerciantii din pietele din Delfi au spus ca iau in considerare inchiderea pietei din cauza lipsei banilor gheata, in conditiile in care bancile elibereaza doar sume limitate.

Guvernul a cerut cetatenilor sa schimbe vechile hartii de 500 si 1.000 de rupii pana pe 30 decembrie. Banca centrala sustine ca exista destul cash disponibil la banci si ca a aranjat ca noile bancnote sa ajunga in toata tara.

India are o economie rurala bazata in mare parte pe tranzactii cash, putini oameni avand conturi bancare.

bbc

click pentru video

 

sursa: bbcnews

Anunțuri

Despre jurnaluldemaine.ro

Jurnalul de maine - Stiri - Informatii - Evenimente - | Romanian Online News Agreggator | - Stiri si noutati mai aproape de tine -

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Eveniment recomandat de JURNALUL DE MAINE

Click pentru inscrirea la eveniment. Locuri limitate!

Recomandari JURNALUL DE MAINE

jurnaluldemaine recomanda reportajele digi24 "Romania furata"

URMĂREŞTE-NE PE TWITTER

SALVATI-LE VIETILE!

De astăzi JURNALUL DE MAINE  va posta in permanență pe prima pagină  un simbol al strigătului de ajutor al tuturor sufletelor nevinovate, victime ale acestui război.
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: