you're reading...
ECONOMIC, GENERAL, international, JOBURI, ONG, POLITIC, social

ELVETIA, atrage atentia ca salariul minim din Romania este „inuman”

Armata naţională din Elveţia  va fi echipată cu bocanci produşi în România de o companie italiană.

Acestă ştire la prima vedere ar părea un lucru bun, însă opinia publică din Elveţia este revoltată în urma unor dezvaluiri în cadrul emisiunii Rundschau due la postul naţional de televiziune SRF care a făcut publică o investigaţie în urma căreia a reieşit că armata elveţiană îşi va echipa soldaţii cu bocanci produşi în România de muncitori plătiţi cu echivalentul a aproape 300 de franci elveţieni pe lună – nivelul salariului minim pe economia românească.

boots3.png

Chiar dacă suma corespunde salariului minim stabilit prin lege în România, elveţienii susţin că nivelul remuneraţiei, , echivalentul a doar 2 franci elveţieni pe oră, este inuman şi că asta ar putea afecta totodată şi reputaţia armatei elveţiene.

În Elveţia, nu este stabilit prin lege un salariu minim pe economie, dar în diferite arii de activitate, acesta a fost negociat între patroni şi angajaţi la sume cuprinse între 3500 şi 4000 de franci elveţieni.

Compania italiană AKU, care a câştigat contractul pentru cele 80.000 de perechi de bocanci şi care produce încălţămintea în România, la Cluj, a arătat că salariul oferit angajaţilor este unul legal în România. Mai mult, a subliniat că doar unul din cinci muncitori este plătit cu salariul minim pe economie.

Cu toate acestea, politicienii elveţieni şi opinia publică din ţara cantoanelor se declară surprinşi sau chiar mânioşi şi susţin că un asemenea contract ar putea atinge reputaţia armatei elveţiene şi Elveţiei, în general.

„Nu sunt împotriva producerii echipamentului militar în afara ţării, dar asta ar trebui să se facă doar în condiţii umane de muncă”, a declarat  Jakob Büchler, membru al Partidului Creştin Democrat, de centru dreapta.

Priska Seiler Graf, din partea social democraţilor de centru stânga s-a arătat şocată de rezultatul politicii guvernamentale de a economisi bani prin atribuirea contractelor pe principiul preţului cel mai mic oferit, care ar putea aduce atingere reputaţiei Elveţiei. „Ar trebui definite standarde care să facă imposibile asemenea cazuri”.

Alţi membri ai spectrului politic s-au arătat îngrijoraţi de faptul că prin atribuirea contractului către firme care produc în străinătate, economia elveţiană va avea de suferit. Rosmarie Quadranti din partea conservatorilor democraţi de centru dreapta a precizat la rândul ei că legea achiziţiilor publice ar trebui să includă de asemenea standarde sociale şi ecologice care să fie respectate de contractori, dar pe de altă parte a mai arătat că „armata este plătită din taxele noastre şi banii aceştia ar trebui investiţi în Elveţia. Eu îmi fac cumpărăturile în satul meu şi nu în Germania unde totul este mai ieftin.”

Compania italiană AKU şi-a extins afacerile în România în anul 2001, având un punct de lucru în Cluj, unde este al doilea mare producător de încălţăminte. În 2013, firma înregistra în România un profit net de un milion de lei şi avea 266 de angajaţi.

sursă: Swiss Info

 

 

Reclame

Despre jurnaluldemaine.ro

Jurnalul de maine - Stiri - Informatii - Evenimente - | Romanian Online News Agreggator | - Stiri si noutati mai aproape de tine -

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Eveniment recomandat de JURNALUL DE MAINE

Click pentru inscrirea la eveniment. Locuri limitate!

Recomandari JURNALUL DE MAINE

jurnaluldemaine recomanda reportajele digi24 "Romania furata"

URMĂREŞTE-NE PE TWITTER

SALVATI-LE VIETILE!

De astăzi JURNALUL DE MAINE  va posta in permanență pe prima pagină  un simbol al strigătului de ajutor al tuturor sufletelor nevinovate, victime ale acestui război.
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: