you're reading...
ECONOMIC, GENERAL, HOTNEWS, international, JOBURI, POLITIC, social

Jumatate din benzina romaneasca urmeaza sa fie detinuta de chinezi

rompetrol

Rafinăria Petromidia și benzinăriile Rompetrol urmeaza sa fie detinute de China Energy Company.

China Energy Company (CEFC) a convenit preluarea unei participaţii de 51% la KMG International (KMGI), fostul Rompetrol Group, scrie Reuters citată de Mediafax.

Valoarea totală a acordurilor semnate luni la Beijing este de 4 miliarde de dolari și implică tranzacții în industria petrolului şi gazelor, telecomunicaţii şi energie nucleară.

La nivel european, KMG International deţine peste 1.000 de puncte de alimentare cu carburanţi în România, Republica Moldova, Bulgaria, Franţa, Spania, Georgia. Grupul operează două rafinării – Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti.

KMG International NV (KMGI), acţionarul majoritar al societăţii Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriei Petromidia, anunţă că negocierile dintre compania naţională KazMunayGas din Kazakhstan (KMG NC) şi compania chineză CEFC (China Energy Company Limited) pentru tranzacţia de cumpărare a 51% din acțiunile KMG International NV au ajuns în etapa finală.

„De aceea, acordul între KMG NC şi CEFC care atestă angajamentul ferm de a efectua tranzacția urmează să fie semnat, împreună cu un set de documente, confirmând astfel parteneriatul solid dintre cele două companii. Activele deţinute și operațiunile desfășurate de KMGI în Europa și în regiunea Mării Negre vor servi drept platformă de dezvoltare şi vor viza atât creșterea performanțelor operaționale și financiare ale KMGI, cât și extinderea activităților și operațiunilor efectuate de către CEFC la nivel internațional. Parteneriatul strategic va aduce beneficii pentru KMG NC, CEFC și KMGIși va stabili cadrul necesar pentru viitoarele proiecte comune, contribuind la creșterea economică și socială în zonele în care aceste proiecte vor urma să fie implementate, cele mai multe dintre ele fiind în România”, se arată într-un comunicat KMGI preluat de Reuters.

China Energy Company Limited (CEFC) a fost înfiinţată în 2002. Compania a raportat în 2014 venituri anuale de 220 miliarde Yuani (circa 30 miliarde euro) la peste 20.000 de angajaţi. CEFC a angajat mai mulţi foşti directori de rang înalt din companiile petroliere chineze de stat PetroChina şi Sinopec, scrie Reuters. Compania chineză intenţionează să investească „miliarde” de dolari pentru extinderea reţelei de retail la peste 3.000 de benzinării, a spus sursa.

Chinezii urmează să platească 680 de milioane de dolari pentru achiziția a 51% din KazMunayGas Internaţional. Suma a fost confirmată de partea chineză într-un comunicat de presă, potrivit Reuters. Conform acordului, chinezii își asumă o serie de obligații, prin care vor efectua investiții în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană şi ţările adiacente „Drumului Mătăsii”. O parte din finanţare va proveni din fondul de dezvoltare a infrastructurii „Drumul Mătăsii” al Chinei, în valoare de 40 de miliarde de dolari. „Kazakhstanul este bogat în petrol şi gaze şi este un vecin bun al Chinei. Acordul corespunde strategiei guvernamentale”, a arătat sursa. China vrea să relanseze vechiul Drum al Mătăsii, cun un plan ambiţios de construcţie de linii ferate, autostrăzi, facilităţi de petrol şi gaze, reţele electrice şi alte legături cu ţările din Asia Centrală, Vestică şi de Sud, în cadrul iniţiativei „O centură, Un drum”.

Sub denumirea «SilkWay» (DrumulMătăsii), proiectul comun al companiilor KMG – din Kazahstan – și al companiei din China – CEFC se va dezvolta având ca bază platforma Grupului KMGI. O echipă mixtă de lucru formată din experți din Kazahstan, China și România a realizat un volum important de activități pregătitoare – semnarea în 14 decembrie 2015 a Memorandumului de Înțelegere în prezența prim miniştrilor din Kazahstan şi China, dar și validarea pe 29 ianuarie 2016 de către părțile semnatare a Condițiilor principale ale tranzacției (TermSheet).

Conform directorului executiv al CEFC, Jianjun Zang, parteneriatul dintre CEFC şi KMG are ca obiectiv o dezvoltare stratregică care va face din KMG International o platformă comună pentru obţinererea de resurse şi efectuarea de investiţii strategice. Conform celor stabilite de ambele părți, guvernarea societății mixte se va face pebază de paritate.

KazMunayGaz a cumpărat în 2007 grupul Rompetrol de la omul de afaceri Dinu Patriciu în cadrul unei tranzacţii estimate la acea vreme de 2,7 miliarde. dolari, din care s-au scăzut datoriile istorice ale Petromidia, de 603 milioane de dolari.

Chinezii vor deţine o rafinărie care are o capacitate de de 100.000 de barili pe zi şi facilităţi de producţie de 400.000 de tone de fertilizatori în România. De asemenea, ei vor controla aproape 1.000 de benzinării în România, Moldova, Spania, Bulgaria etc.

Rafinăriile Petromidia și Vega reprezintă peste 43% din capacitatea de rafinare a României. Investițiile totale realizate de KMG International și KazMunayGas pe platforma Petromidia se ridică la peste 1,3 miliarde de dolari, potrivit reprezentanţilor grupului kazah.

Cea mai mare parte a companiei CEFC este deţinută de către Shanghai Energy Fund Investment Ltd (SEFI). Ultimele informaţii făcute publice indică faptul că firma chineză CEFC a făcut achiziţii în acest an în Cehia, cumpărând un pachet de 5% în grupul de investiţii J&T Finance Group, apoi a urmat preluarea unui pachet majoritar într-un producător de bere, un pachet de 60% din clubul de fotbal Slavia Praga, operatorul aerian de linie Travel Service, respectiv o serie de active de pe piaţa imobiliară cehă.

Despre jurnaluldemaine.ro

JURNALUL DE MÂINE PRIMUL ZIAR ȘCOALĂ, DIN ROMÂNIA! ÎNFIINȚAT ÎN 2007 | Romanian Online News Agreggator |

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Eveniment recomandat de JURNALUL DE MAINE

Click pentru inscrirea la eveniment. Locuri limitate!

Recomandari JURNALUL DE MAINE

jurnaluldemaine recomanda reportajele digi24 "Romania furata"

URMĂREŞTE-NE PE TWITTER

Learnex

ROBOHUB

ROBOHUB

ASOCIAȚIA SUPORT

<span>%d</span> blogeri au apreciat: