you're reading...
ECONOMIC, GENERAL, HOTNEWS, international, JOBURI, POLITIC, social

Peste 17 milioane de italieni, la limita saraciei. Risc major de excludere sociala

italia

Pentru 2015, Institutul National pentru Statistica din Italia -ISTAT a estimat la 17.469.000  numărul persoanelor sub risc de sărăcie sau excludere socială, dintre care

aproape 4,6 milione de italieni trăiesc în sărăcie absolută!

Aceasta este traducerea în cifre absolute a unui procent de 28,7%. Cifre care, scrie institutul, fac ca obiectivele fixate de Strategia Europeană 2020 să fie ”încă îndepărtate”.

Până în 2020, de fapt, Italia ar trebui să reducă numărul indivizilor sub risc sub pragul de 12.882.000. Astăzi populația expusă este ”cu 4.587.000 de unități peste obiectivul prevăzut”.

Aproape 1 persoană din 2, circa jumătate din rezidenții din Sud, rezultă sub risc de sărăcie sau excludere socială.

Potrivit ISTAT in Italia, in 2015 s-a  inregistrat  un număr de 1.582.000 de familii în sărăcie absolută, iar ca număr de indivizi 4.589.000 de rezidenti. O crestere majoră comparativ cu anul 2007 cand se  inregistrau   aproximativ 975.000 de familii – adică 2,427 de milioane de persoane respectiv un procent de  4,1 la sută din populaţia italiană  ce au corespuns acestor criterii, se arată în studiul Istat.

În 2015, 7,6% din populația Italiei se află în situația de a fi considerată săracă, acesta fiind cel mai înalt nivel atins după 2005 încoace.

Creșterea „sărăciei absolute”, mai spune ISTAT, se  înregsitrează în special în rândurile famiilor cu peste 4 membri (de la 6,7 în 2014 la 9,5% în 2015). Incidenza sărăciei crește atât în termeni de familie cât și de persoane singulare, cu atât mai mult în rândul străinilor din Peninsulă (de la 24 la 32,1%).

În familiile unde persoana de referință este muncitorul angajat, sărăcia a crescut de la 15,5% la 18,1% pentru a nu mai vorbi de familiile unde persoana de referință este cea în căutarea unui loc de muncă (29%), mai ales în Sud unde se ajunge până la 29% unde rezultă relativ sărace aproape patru familii din zece.

Pragul de „sărăcie absolută” – care stabileşte o medie a cheltuielilor lunare „esenţiale” pentru hrană, chiria apartamentului şi facturi – variază în funcţie de locul de rezidenţă: pentru un adult (18-59 de ani) care locuieşte singur a fost stabilit la 694 de euro pe lună dacă locuieşte în zona urbană de nord a ţării, dar scade la 468 de euro dacă trăieşte într-o localitate mică din sud.

Un cuplu cu doi copii mici se încadrează spre exemplu în criteriile de „sărăcie absolută” dacă cheltuielile acestuia sunt mai mici de 1.223 de euro pe lună într-un oraş din nord sau de 850 de euro într-un sat din sud.

Spre deosebire de „sărăcia relativă” care reflectă condiţiile de sărăcie a anumitor persoane comparativ cu altele, „sărăcia absolută” se referă la „incapacitatea de a achiziţiona bunurile şi serviciile necesare pentru a atinge un nivel de trai considerat ca fiind minimul acceptabil”, potrivit Istat.

În Italia jumătate dintre familiile rezidente se pot baza pe un venit net care nu depășește 24.190 de euro, adică 2.016 euro lunar.

Reclame

Despre jurnaluldemaine.ro

Jurnalul de maine - Stiri - Informatii - Evenimente - | Romanian Online News Agreggator | - Stiri si noutati mai aproape de tine -

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Eveniment recomandat de JURNALUL DE MAINE

Click pentru inscrirea la eveniment. Locuri limitate!

Recomandari JURNALUL DE MAINE

jurnaluldemaine recomanda reportajele digi24 "Romania furata"

URMĂREŞTE-NE PE TWITTER

SALVATI-LE VIETILE!

De astăzi JURNALUL DE MAINE  va posta in permanență pe prima pagină  un simbol al strigătului de ajutor al tuturor sufletelor nevinovate, victime ale acestui război.
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: