you're reading...
ECONOMIC, GENERAL, HOTNEWS, international, MILITAR / APARARE, POLITIC

Declaratie unica in istorie, din partea unui premier. Ce a promis premierul Japoniei in vizita sa la Pearl Harbor

pearl-harbor

Premierul japonez Shinzo Abe a făcut marți o vizită simbolică la Pearl Harbor, împreună cu președintele Barack Obama, pentru a comemora victimelor atacului Japoniei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Într-un discurs rostit la monumentul ridicat în memoria celor care au fost uciși, el a promis că „JAPONIA  NU VA MAI PURTA RĂZBOAIE NICIODATĂ”, relatează Reuters.

Vizita, care a avut loc cu numai câteva săptămâni înainte de învestirea în funcție a președintelui-ales Donal Trump, a avut ca scop să demonstreze forța alianței americano-japoneze, pe fondul temerilor că Trump ar putea crea o relație mai complicată cu Tokyo.

„Transmit condoleanțele mele sincere și veșnice pentru sufletele celor care și-au pierdut viețile aici, precum și pentru sufletele tuturor femeilor și bărbaților curajoși ale căror vieți au fost răpite de un război care a început chiar aici”, ……„Nu trebuie să repetăm ororile războiului. Acesta este un jurământ solemn pe care noi, poporul Japoniei, l-am făcut” a spus Abe.

Forțele japoneze au atacat Pearl Harbor cu avioane cu torpile, bombardiere și avioane de luptă în dimineața zilei de 7 decembrie 1941. Armata japoneză a vizat flota americană ancorată la bază, în speranța de a distruge puterea americană din Pacific.

peaRL HARBOR 2.png

Peste 2.400 de oameni au fost uciș și aproape 1.300 au fost răniți. În urma acestuia, Statele Unite s-au implicat în cel de-al Doilea Război Mondial.

Abe nu și-a cerut scuze pentru atac, un pas care i-ar fi nemulțumit pe susținătorii săi conservatori, dintre care mulți susțin că sancțiunile economice americane au obligat Japonia să lanseze ostilitățile.

„Vizita la Pearl Harbour a fost menită să consoleze sufletele celor morți în război, nu pentru scuze”, a explicat șeful de cabinet al lui Abe, Yoshihide Suga, într-o conferință de presă organizată la Tokyo. El a adăugat că vizita a arătat că aliații pot contribui la pace și prosperitate.

Obama, care în vară a devenit primul președinte american care a vizitat Hiroshima, unde SUA au lansat bomba atomică în 1945, a descris vizita lui Abe drept „un gest istoric”, ce a amintit că „până și cele mai profunde răni de război pot face loc prieteniei și păcii de durată”.
„Aici ne amintim că, chiar și atunci când ura este cea mai puternică, chiar și când instinctele primare sunt cele mai puternice, trebuie să rezistăm tendinței de a ne închide în noi. Trebuie să rezistăm tendinței de a-i demoniza pe cei care sunt diferiți”, a insistat liderul de la Casa Albă.

Abe a devenit primul premier japonez care a vizitat monumentul construit peste epava vasului scufundat USS Arizona. Alți trei lideri de la Tokyo, inclusiv bunicul său, au făcut opriri discrete la Pearl Harbor în anii ’50.

Cei doi lideri au stat solemni în fața zidului pe care sunt trecute numele celor care au murit în atacul din 1941, au depus jerbe la monument și au ținut un moment de reculegere. Apoi, ei au aruncat petale de flori în apă.

După discursurile scurte, cei doi lideri au salutat, iar Abe chiar a îmbrățișat veteranii americani care au supraviețuit atacului.

Japonia speră să arate lumii că alianța sa cu Statele Unite este puternică, pe fondul temerilor legate de extinderea capacității militare chineze.

În cursul unei întâlniri organizate înainte de ceremonia de la Pearl Harbor, Abe și Obama au fost de acord să monitorizeze cu atenție manevrele făcute de portavionul chinez observat recent într-un exercițiu de rutină în vestul Pacificului, pentru prima dată.

Agenția de presă japoneză Kyodo a precizat că cei doi lideri au convenit și să consolideze alianța SUA-Japonia.

sursă: activenews

Reclame

Despre jurnaluldemaine.ro

Jurnalul de maine - Stiri - Informatii - Evenimente - | Romanian Online News Agreggator | - Stiri si noutati mai aproape de tine -

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Eveniment recomandat de JURNALUL DE MAINE

Click pentru inscrirea la eveniment. Locuri limitate!

Recomandari JURNALUL DE MAINE

jurnaluldemaine recomanda reportajele digi24 "Romania furata"

URMĂREŞTE-NE PE TWITTER

SALVATI-LE VIETILE!

De astăzi JURNALUL DE MAINE  va posta in permanență pe prima pagină  un simbol al strigătului de ajutor al tuturor sufletelor nevinovate, victime ale acestui război.
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: