you're reading...
ECONOMIC, GENERAL, POLITIC, sanatate, social

Care este bilantul dupa 10 luni de la promulgarea legii ANTI-FUMAT

fumat 2.png

După aproape zece luni de aplicare a legii care previne şi combate efectele consumului produselor de tutun, numărul îmbolnăvirilor care au legătură directă cu fumatul a scăzut, relevă datele furnizate de Școala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar.

“Dacă urmărim datele statistice, vedem că 1993 adulţi şi 708 copii nu au mai necesitat spitalizare pentru o acutizare a unei boli provocate sau agravate de fumat în 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015. Implementarea legii a fost singura schimbare semnificativă produsă în acest interval deci putem considera în mod rezonabil că îmbunătăţirea este în directă legătură cu aplicarea legii. Acest fenomen s-a înregistrat şi în alte ţări în care s-au aplicat măsuri ferme de reducere a fumatului în spaţii publice”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, citat de Cotidianul

Conform Ministerului Sănătăţii, în 2016 au fost cu 5,4% (adică 1.267 cazuri) mai puţine cazuri adulţi cu boli ischemice coronariene faţă de 2015, cu 11,5% (88 de cazuri) mai puţine cazuri de adulţi cu accident vascular cerebral, cu 1,7% (638 cazuri) mai puţine cazuri adulţi cu exacerbare a bronhopneumoniei obstructive cronice sau astm şi cu 5,4% (708 cazuri) mai puţine cazuri copiii spitalizaţi pentru exacerbare a astmului sau pentru o infecţie acută de căi respiratorii superioare, potrivit aceleaşi surse.

Aceste informaţii vin în contextul în care în aceste zile, parlamentarii discută din nou modificarea legii pentru prevenirea şi combaterea consumului de tutun prin care se încearcă redefinirea “spaţiului public închis” şi “spaţiul închis de la locul de muncă” şi se propun excepţii care permit, în realitate, să se fumeze în spaţiile destinate petrecerii timpului liber dar şi la locul de muncă.

Ministerul Sănătăţii respinge orice modificări care fac mai permisivă legea antifumat şi atrage atenţia că orice concesie se traduce prin mai multe îmbolnăviri. Propunerea nu numai că nu răspunde obligaţiei statului de a lua măsuri pentru protejarea sănătăţii cetăţenilor, ci este un pas înapoi enorm faţă de standardele de protecţie a sănătăţii stabilite de actuala lege, ba chiar faţă şi de prevederile vechii legi. După cum a stabilit şi Curtea Constituţională prin decizia nr. 29/ 2016, actuala formă a legii asigură dreptul fundamental la sănătate al adultului şi copilului.

Potrivit Cotidianul, proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului a fost adoptat pe 15 decembrie 2015 de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz. Legea a intrat în vigoare de la 16 martie anul curent.

 

Despre jurnaluldemaine.ro

JURNALUL DE MÂINE PRIMUL ZIAR ȘCOALĂ, DIN ROMÂNIA! ÎNFIINȚAT ÎN 2007 | Romanian Online News Agreggator |

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Eveniment recomandat de JURNALUL DE MAINE

Click pentru inscrirea la eveniment. Locuri limitate!

Recomandari JURNALUL DE MAINE

jurnaluldemaine recomanda reportajele digi24 "Romania furata"

URMĂREŞTE-NE PE TWITTER

Learnex

ROBOHUB

ROBOHUB

ASOCIAȚIA SUPORT

<span>%d</span> blogeri au apreciat: