La final de an, Ministerul Educației ia măsuri pentru reducerea abandonului școlar, fenomen în creștere, în ultimii ani. Profesorii care predau în școli din medii defavorizate și depun eforturi pentru a ține copiii în școală vor avea șanse mai mari pentru a primi gradația de merit, ceea ce înseamnă 25% din salariu, bani acordați timp de cinci ani, notează activenews.
Începând de anul școlar viitor, profesorii care fac eforturi pentru reducerea abandonului școlar, vor avea șanse mai mari pentru a primi gradația de merit. Adică 25% din salariul de bază lunar, acordat timp de cinci ani.
„Efortul unui profesor care lucrează zi de zi cu un copil cu o situație materială nu foarte bună, cu o familie care nu valorizează educația și care nu înțelege foarte bine rolul educației, e foarte mare. Efortul e foarte mare să îl aducă, de exemplu, de la cinci la șapte”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Educației, Mirabela Amarandei.
Abandonul școlar este un fenomen din ce în ce mai îngrijorător. România și-a asumat în fața Uniunii Europene să reducă abandonul școlar la 10% până în 2020. Doar că în loc să scadă, rata abandonului a crescut în ultimii ani. De la 17%, cât era în 2013, a ajuns la 19%, anul trecut.
Ministerul Educației poate acorda gradații de merit doar pentru 16% din totalul profesorilor din România.