you're reading...
GENERAL, social

Din ianuarie, o noua taxa pentru romani

taxe

Românii ar putea plăti taxe de salubritate mai mari începând cu ianuarie 2017, în condițiile în care la 1 ianuarie 2017 a intrat în vigoare o taxă pentru depunerea deșeurilor la groapa de gunoi de 80 de lei pe tonă, care se va majora la 120 de lei pe tonă în 2018. Unele administrații locale din țară, care dețin depozite de deșeuri și urmează să plătească taxa majorată, au început deja să transfere povara taxei către contribuabili.

„Multe autorităţi au solicitat o eşalonare pe mai mulţi ani a plăţii acestei taxe, pentru că nu au asigurată infrastructura . Adică taxa să crească gradual la 80 de lei/tonă. Însă această taxa trebuia introdusă acum cinci ani, iar 2017 este ultimul an până la care UE ne mai permite să prelungim termenul”, a declarat in primele zile ale anului ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer

Ministru  Mediului a adăugat, la aceaşi dată,  pentru Mediafax  că în unele ţări europene această taxa ajunge la 100 de euro/tonă.

Potrivit Legii 384/2013 privind aprobarea Ordonanței de Urgență(OUG) 31/2013 pentru modificarea și completarea OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, de la 1 ianuarie 2017 va intra în vigoare taxa pentru depozitarea deșeurilor la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei/tonă, care mai degrabă este o penalitate prin care se urmărește reducerea deșeurilor depozitate, scrie News.ro.

Potrivit experților din piață, această taxa trebuia introdusă în urmă cu cinci ani, iar 2017 este ultimul an până la care UE mai permite României să prelungească termenul.

Un prim efect va fi creșterea taxelor de salubritate plătite de populație și de firme în următorii ani, însă lipsa de claritate a legislației ar putea genera litigii în instanțe.

Deja, unele primării au început să transfere taxa în seama contribuabililor. Primarul din Brăila a anunțat că de anul viitor brăilenii vor scoate din buzunar cu 46,20 lei în plus pentru taxa de salubritate, notează Profit.ro

Conform același surse, dacă în 2015, când a fost instituită această taxă în Brăila, cetățenii au plătit 84 lei/persoană anual, iar în 2016 – 85,8 lei/persoană/an, de la anul taxa va crește la 132 lei/persoană/an.

Măsura intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2017 ar putea conduce la plata unor taxe sau penalități împovărătoare pentru proprietarii sau administratorii depozitelor, ceea ce ar putea genera blocarea sistemului.

 

sursă foto: profit.ro

 

 

Despre jurnaluldemaine.ro

JURNALUL DE MÂINE PRIMUL ZIAR ȘCOALĂ, DIN ROMÂNIA! ÎNFIINȚAT ÎN 2007 | Romanian Online News Agreggator |

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Eveniment recomandat de JURNALUL DE MAINE

Click pentru inscrirea la eveniment. Locuri limitate!

Recomandari JURNALUL DE MAINE

jurnaluldemaine recomanda reportajele digi24 "Romania furata"

URMĂREŞTE-NE PE TWITTER

Learnex

ROBOHUB

ROBOHUB

ASOCIAȚIA SUPORT

<span>%d</span> blogeri au apreciat: