you're reading...
GENERAL, social

Pretul energiei electrice pe bursa se dubleaza. Cu cat se scumpeste factura la curent

energie

Cotațiile curentului electric tranzacționat pe piața pentru ziua următoare au atins un nou maxim vineri, 27 ianuarie, când un MWh era tranzacționat în intervalul orar 17-21 cu 650 de lei.

Prețul maxim plătit pentru un MWh pe această piață este de aproximativ 4 ori mai ridicat decât cel practicat pe piața la termen, unde un Mwh era tranzacționat la un preț maxim de 168,37 lei.

Evoluția spectaculoasă a prețului energiei electrice pe OPCOM are ca principală cauză vremea geroasă din prima lună a anului, neanticipată de furnizori și brokeri, care și-au subestimat necesarul de energie.

Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, a declarat deja că „impactul în economie, din păcate, totdeauna se regăsește în factura finală către consumator”. Însă nu este neapărat așa, cel puțin în ceea ce-i privește consumatorii casnici.

Consumatorii casnici de pe piața liberă nu vor fi afectați, in schimb cei  de pe piața reglementată, furnizorii, traderii și distribuitorii vor fi principalele victime. Acestia sunt la mâna ANRE, iar consumatorii casnici vor suferi direct sau indirect.

Consumatorii casnici, indiferent dacă sunt cei care au ales să iasă pe piața liberă sau cei care au rămas pe piața reglementată, nu au de ce se teme, cel puțin în această iarnă.

Majoritatea ofertelor primite de la furnizori de consumatorii casnici care au decis să aleagă piața liberă conțin un preț fix și o perioadă determinată. Cu alte cuvinte, clienții persoane fizice care au contractele pentru piața liberă cu preț fix pe 12 sau 24 de luni sunt feriți de astfel de fluctuații de prețuri, precum cele înregistrate pe piața pentru ziua următoare a OPCOM. Chiar dacă prețul energiei electrice a ajuns pe această piață de 4 ori mai mare decât cel de pe piața contractelor bilaterale, compania le furnizează energie la prețul fixat în contract.

„Enel Energie este un furnizor responsabil de energie, o companie solidă, care a luat toate măsurile necesare pentru a evita efecte negative asupra clienților săi casnici pe piața liberă. Astfel de momente excepționale pe piața energiei, în care prețurile au atins niveluri record, arată cât este de important, din punct de vedere al clienților, să aibă un furnizor de energie stabil, care poate oferi contracte pe termen lung, protejând clienții de impactul negativ al fluctuațiilor de prețuri” se arată  întrun comunicat al  Enel Energie prin asigură consumatorii că își va respecta angajamentele asumate prin contracte.

În cazul consumatorilor casnici care au preferat să rămână pe piața reglementată, situația este parțial similară. Ei ar trebui să-și facă probleme de-abia de la mijlocul anului, însă și atunci decizia va fi una politică, va aparține Agenției Naționale de Reglementare a Energiei (ANRE). ANRE va putea lejer să invoce creșterea ofertei de energie hidro și eoliană (în urma majorării debitelor apelor și intensității vântului) și a prețului redus al acesteia pentru a refuza solicitările furnizorilor de majorare a tarifelor.

Însă chiar și dacă s-ar majora tarifele de furnizare de la jumătatea anului, influența lor în preț este una redusă.  Ca exemplu, o majorare de 10% a prețului energiei electrice furnizate ar avea un impact de aproximativ 3% asupra facturii finale a consumatorilor.

Mai mult au de suferit de pe urma majorării prețurilor energiei electrice pe OPCOM nu consumatorii, cu atât mai puțin producătorii (care înregistrează profituri frumoase în această perioadă), ci furnizorii și traderii. Unii dintre aceștia, cei mai mici de obicei, aleg să intre în insolvență, cei mari pot însă suporta aceste pierderi temporare. Intrarea în insolvență a unora dintre furnizori va produce indirect pierderi și distribuitorilor, care nu-și vor mai încasa tarifele de distribuție.

sursă: profit.ro

Contributor- Florin Rusu

Despre jurnaluldemaine.ro

JURNALUL DE MÂINE PRIMUL ZIAR ȘCOALĂ, DIN ROMÂNIA! ÎNFIINȚAT ÎN 2007 | Romanian Online News Agreggator |

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Eveniment recomandat de JURNALUL DE MAINE

Click pentru inscrirea la eveniment. Locuri limitate!

Recomandari JURNALUL DE MAINE

jurnaluldemaine recomanda reportajele digi24 "Romania furata"

URMĂREŞTE-NE PE TWITTER

Learnex

ROBOHUB

ROBOHUB

ASOCIAȚIA SUPORT

<span>%d</span> blogeri au apreciat: