you're reading...
ECONOMIC, GENERAL, international, sanatate, social

Cehia, Slovacia si Ungaria ataca marile companii: Nu mai acceptam sa fim pubela de gunoi a Europei

retail

Primii care au sesizat că multinaționalele aduc produse în care numai ambalajul este la fel în Est și în Vest, nu și calitatea, au fost cehii și slovacii. Acum li sau alăturat și ungurii. „Lidl și Aldi ne vând produse pentru Est la prețuri ca în Vest. Doar ambalajul e la fel, conținutul e inferior!”

Autoritățile de la Budapesta susțin că marile companii obișnuiesc să comercializeze produse de o calitate inferioară pe piața din estul Europei, chiar dacă este utilizat același brand și preț ca în țările din vestul Europei.
Oficiul Național pentru Siguranța Alimentelor (NEBIH) din Ungaria a analizat un număr de 24 de produse alimentare comercializate prin supermarketurile Lidl și Aldi. În urma analizei, s-a constatat că versiunea locală a napolitanelor Manner este mai puțin crocantă decât cea vândută în supermarketurile din Austria. De asemenea, analiza a identificat o altă diferență de calitate în ceea ce privește crema tartinabilă Nutella, care este mai puțin dulce în Ungaria decât în Austria.
Autoritățiile slovace au anunțat săptămâna trecută că au descoperit diferențe de gust, compoziție și aspect în aproape zece produse alimentare vândute local, prin comparație cu aceleași produse din Germania și Austria.
Administrația Sanitară Veterinară și pentru Alimente (SVPS) a dezvăluit că aproape jumîtate din produsele alimentare testate au o compoziție cu mult diferită față de produsele vândute de același brand în țările din vestul Europei.
Asociația Consumatorilor din Slovacia a întreprins teste similare în 2011, atunci când au fost analizate o serie de produse ambalate din Germania, Austria, Cehias, Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria. Acele teste au confirmat că mai multe companii multinaționale comercializează produse de o calitate diferită, dar sub același brand, în anumite țări din UE. De asemenea, inspectorii au descoperit că era păstrată calitatea doar în cazul ciocolatei Milka.
Asociațiile de consumatori din Cehia, la rândul lor,  s-au plâns de mult timp de calitatea inferioară a alimentelor vândute de companii mari, dar până în prezent nu au avut pârghii legale, întrucât astfel de vânzări sunt legale în UE dacă pe ambalaje sunt trecute toate ingredientele.
Cehia va presa Uniunea Europeană să interzică vânzarea de alimente de calitate inferioară în Europa de Est sub același branduri sub care sunt comercializate produse mai bune în Occident, a declarat ministrul Agriculturii, Marian Jurecka, transmite Reuters.
„Cu unele produse suntem de fapt pubela de gunoi a Europei”, a spus Jurecka.

Cehii călătoresc însă deseori în străinătate pentru a cumpăra produse de calitate mai bună.

Jurecka a spus că produsele trebuie să respecte aceleași standarde de calitate pe piața unică a UE.

„Dacă este piață unică, atunci să avem acces la aceeași calitate a produselor, dacă arată la fel, pentru toți consumatorii”, a mai arătat el.

Companiile afirmă că se adaptează la gusturile locale prin folosirea unor rețete variate.„Nu cred că cehii și austriecii au gusturi atât de diferite. Jurecka a respins argumentul, subliniind că timp de secole toate țările din Europa Centrală au făcut parte din același imperiu. Dacă te uiți la meniul nostru, datorită Imperiului Austro-Ungar avem gusturi similare”, amai  replicat  Jurecka.

Comisia Europeană a susținut anterior că aceste acuzații sunt lipsite de orice fundament, iar companiile multinaționale sunt libere să adapteze calitatea produselor în funcție de piața de comercializare.
sursă: activenews
citește și:
ADEVĂRUL despre LIDL și ce face în România. LIDL, făcut praf de un turist polonez
Doua magazine Carrefour, preluate de un retailer roman.
Reclame

Despre jurnaluldemaine.ro

Jurnalul de maine - Stiri - Informatii - Evenimente - | Romanian Online News Agreggator | - Stiri si noutati mai aproape de tine -

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Eveniment recomandat de JURNALUL DE MAINE

Click pentru inscrirea la eveniment. Locuri limitate!

Recomandari JURNALUL DE MAINE

jurnaluldemaine recomanda reportajele digi24 "Romania furata"

URMĂREŞTE-NE PE TWITTER

SALVATI-LE VIETILE!

De astăzi JURNALUL DE MAINE  va posta in permanență pe prima pagină  un simbol al strigătului de ajutor al tuturor sufletelor nevinovate, victime ale acestui război.
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: