you're reading...
ECONOMIC, GENERAL, HOTNEWS, international, POLITIC, social

Urmeaza un COSMAR financiar pentru MAREA BRITANIE, si nu doar atat!

brexit

Oficiali UE au semnalat că Marea Britanie ar urma să fie nevoită să asume obligaţii restante în valoare de aproape 60 de miliarde de euro.

Marea Britanie nu se aşteaptă să primească o factură atât de mare  din partea Uniunii Europene, a declarat joi David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, subliniind însă că Londra va respecta obligaţiile financiare.

„Deocamdată, nu ni s-a transmis nimic de către Comisia Europeană. Dar punctul nostru de vedere este simplu, vom onora obligaţiile, suntem o ţară ce respectă reglementările”, a declarat Davis într-un interviu acordat ITV.

Potrivit unor surse europene, Londra va trebui să accepte achitarea unor obligaţii financiare restante estimate la aproape 60 de miliarde de euro. Un plan de negociere obţinut de ziarul olandez De Volkskrant şi preluat de publicaţia britanică The Independent arată că, în cazul în care Marea Britanie va refuza achitarea obligaţiilor aferente apartenenţei la Uniunea Europeană timp de 43 de ani, dosarul va fi deferit Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ).

BREXIT-ul, aplaudat de naționaliștii britanici, poate duce la dezintegrarea țării. Marea Britanie este formată, după cum se știe, din Anglia, Scoția și Țara Galilor, care, împreună cu Irlanda de Nord, formează Regatul Unit.

Scoțienii au respins prin referendum, în 2014, proclamarea independenței, însă scorul a fost strâns – 55,3% la 44,7%

Dar Scoția a votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană, iar premierul Nicola Sturgeon a anunțat deja, după votul din Parlamentul britanic, că are în vedere organizarea unui nou referendum cel mai devreme în toamna anului 2018 și cel târziu în primăvara anului 2019.

Scoția are legături economice puternice cu UE și are, în continuare, nevoie de o relație privilegiată care să excludă barierele vamale și piedici în calea fluxurilor de capital.

Anunțul lui Sturgeon nu a fost bine primit de Theresa May, premierul britanic.

Însa nu doar Scoția vrea să părăsească Regatul Unit, în contextul BREXIT-ului.

Sinn Fein, ramura politica a fostei IRA, a anunțat că dorește un referendum pentru desprinderea Irlandei de Nord de Marea Britanie și unirea cu Republica Irlanda.

Marea Britanie a păstrat nordul Irlandei cu prețul unei intervenții militare care a costat mii se vieți pierdute ori în atentatele organizate de IRA, ori ca urmare a atacurilor militarilor britanici.

Catolicii pro-irlandezi și protestanții pro-britanici au trăit decenii de ură, însă amenințarea unei catastrofe economice declanșate de BREXIT ar putea schimba lucrurile.

De altfel, atât liderii scoțieni cât și cei nord-irlandezi apelează la argumente de natură economică și nu la resentimente naționaliste când vorbesc de independență.

Rămâne de văzut cum va reacționa establishmentul britanic la aceste provocări.

sursă: businessmagazin; Razvan Bibire

 

Reclame

Despre jurnaluldemaine.ro

Jurnalul de maine - Stiri - Informatii - Evenimente - | Romanian Online News Agreggator | - Stiri si noutati mai aproape de tine -

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

Eveniment recomandat de JURNALUL DE MAINE

Click pentru inscrirea la eveniment. Locuri limitate!

Recomandari JURNALUL DE MAINE

jurnaluldemaine recomanda reportajele digi24 "Romania furata"

URMĂREŞTE-NE PE TWITTER

SALVATI-LE VIETILE!

De astăzi JURNALUL DE MAINE  va posta in permanență pe prima pagină  un simbol al strigătului de ajutor al tuturor sufletelor nevinovate, victime ale acestui război.
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: