you're reading...
ECONOMIC, GENERAL, HOTNEWS, international, IT / TEHNOLOGIE, JOBURI, social

“Talentul ieftin” din Romania nu mai e de ajuns

silicon valley

România e o țară unde găsești oameni talentați la costuri convenabile. De câte ori ați auzit această remarcă cu privire la piața din România sau ca motiv pentru care vreo mare companie din Tehnologie a decis să investească aici? Probabil că de multe ori. Câțiva antreprenori și investitori cu afaceri deja consolidate – aici şi în afară – au discutat la o dezbatere în cadrul conferinței Techsylvania despre paradigma “talent ieftin” despre celelalte elemente de care are nevoie piața locală pentru a oferi un ecosistem care să stimuleze inovarea, scrie publicatia Actual de Cluj.

De ce avantaj “nedrept” beneficiază acum România (“nedrept”, fiindcă nu îl au și alții)? A fost prima întrebare a moderatorului Philipp Kandal, de la Telenav, la rândul său antreprenor și fondator de companie la Cluj.

“Un avantaj e talentul grozav care se găseşte aici, la costuri accesibile. România mai are și oameni care cunosc piața din Vest. Nu vedem asta la fel de des ca în România, nici în alte țări din Europa de Est”, a remarcat Bradley Kirkland de la Stone Soup Tech Solutions, care e partener în fondarea unei companii în București.

“România e mică, e o piață mică, trebuie să te gândești la produsul tău global. Nu ai piață suficientă în România, așa că trebuie să te miști repede”, a completat Bogdan Herea, CEO PitechPlus, antreprenor care conduce o companie și alte proiecte din Cluj, după o lungă experiență în Franța.

Aceasta a fost tema de discuție când Felix Petersen, de la Samsung Next, a repus pe tapet ideea “talentului ieftin”. “Sunt foarte sceptic la argumentul acesta al costurilor. E folosit și în alte piețe, cum ar fi în Barcelona. Poate fi o capcană”, atrage atenția Petersen.

Antreprenorul cu experiență în București, Bradley Kirkland, a adăugat că România mai aduce însă și alte beneficii: de exemplu, aici poți asambla o echipă.

“Ca să atrag talent în Silicon Valley concurez cu Elon Musk. Aici, cu Bogdan (Here, n.red.). Ceea ce, desigur, poate fi mai dificil. Poți atrage talent de top, oamenii sunt foarte entuziasmați dacă îi implici într-un proiect bun. În Silicon Valley e posibil să nu găsești același entuziasm”, a intervenit  Kandal, care are și experiența sistemului american.

Iar dacă mai aveți nevoie de un motiv pentru care să vă convingeți că referința la Silicon Valley nu e tocmai relevantă în Cluj (deci nici măcar în “Silicon Valley”-ul de România), de pe scena Techsylvania ni se mai dă unul. “Silicon Valley e unul, a fost construit în ani de zile, nu poate fi pur și simplu replicat”, punctează Rabin Yaghoubi, antreprenor, investitor și manager.

Citeste articolul integral pe Actual de Cluj

Reclame

Despre jurnaluldemaine.ro

Jurnalul de maine - Stiri - Informatii - Evenimente - | Romanian Online News Agreggator | - Stiri si noutati mai aproape de tine -

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Eveniment recomandat de JURNALUL DE MAINE

Click pentru inscrirea la eveniment. Locuri limitate!

Recomandari JURNALUL DE MAINE

jurnaluldemaine recomanda reportajele digi24 "Romania furata"

URMĂREŞTE-NE PE TWITTER

SALVATI-LE VIETILE!

De astăzi JURNALUL DE MAINE  va posta in permanență pe prima pagină  un simbol al strigătului de ajutor al tuturor sufletelor nevinovate, victime ale acestui război.
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: